Grad

Kolašin je jedno od turističkih zimskih brend-imena Crne Gore! Dokaz je kako na malom geografskom prostoru mogu da postoje dvije oprečne klime, mediteranska duž obale, i planinska. Kolašinska, između ostalih.

U odnosu na Podgoricu (v. to, Crna Gora), Kolašin se nalazi na svega sat vremena vožnje. Za tih sat vremena prevali se nevjerovatna visinska razlika. Kolašin je smješten na visini od čak 965 m, i stoga ima niže temperature tokom cijele godine. Mnogi gosti iz Srbije ovdje dolaze željeznicom, i izlaze na stanici koja se nalazi duž transferzalne trase Beograd – Bar.

Današnji Kolašin (planinska Crna Gora), baštini tradiciju Grada koga su osnovali Turci u 18. v. kao vojnu odbrambenu poštu od uskoka s Brda (Crna Gora) i iz Hercegovine. Ostaci nekadašnje tvrđave i danas su vidljivi. Rezimira li se, istorija Kolašina prati konstantne borbe crnogorskih hrišćana protiv muslimana. Budući da su većina žitelja bili poturčeni pripadnici upravo plemena protiv kojih su se borili, bitke su bile nemilosrdne iliti po svemu epske, što će docnije poslužiti pjesnicima s obiju strana da stihovima slave svoje junake. Crnogorci oslobađaju grad godine 1878. Tokom samo Drugog svjetskog rata ovdje se vlast smjenjuje i do 20 puta za kratko vrijeme: crnogorsko-partizanska, italijanska, njemačka, kvislinška…
Od tih se vremena samo glavni gradski trg, s nekoliko ulica oko njega, promijenio u arhitektonskom smislu. Na sreću, i priroda je ostala kao da je iz 19. vijeka, po čemu je dolazak u Kolašin – povratak prirodi kakvu su pred sobom 365 dana u godini nadgledali rodonačelni preci.

Kolašin mnogi nazivaju i vazdušnom banjom imajući pri tom u vidu izvanredne i veoma povoljne klimatske uslove. Području Kolašina izuzetnu vrijednost daju planine koje ga okružuju. Sve te planine su ispresjecane planinarskim transverzalama kojima se, naročito ljeti, kreću planinari i izletnici, odlazeci u posjetu pojedinim predjelima. Posebno ih privlače vrhovi kojih na ovim planinama ima zaista mnogo. Na Sinjavini je najpoznatiji Jablanov vrh (2203 m), na Bjelasici Troglava (2075 m) i Zekova Glava (2116 m), zatim [Komovi] (2484 m) idr. Neke od ovih planina, kao Bjelasica, obiluju izuzetnim terenima za smučanje, koji se nalaze na svega par kilometara od grada. Posebno mjesto među prirodnim ljepotama su pejsaži kanjona, planinskih ljepotica rijeka Tare, Morače iMrtvice. U Kolašinu se nalazi jedinstvena botanička bašta koja predstavlja pravi dragulj u pogledu flore kontinentalnog dijela Crne Gore

 

Po veličini teritorije opština Kolašin zauzima šesto mjesto u Republici Crnoj Gori sa površinom od 894 km². Kolašin se prostire u gornjim i srednjim tokovima rijeka Tare i Morače. Okružen je planinskim grebenima i vrhovima planina: Sinjavine, Bjelasice, Komova i Vučja. Grad Kolašin su osnovali Turci 1651. kao svoje utvrđenje i karavansku stanicu od primorja prema sjeveru.

Opština broji blizu 12.000 stanovnika. Grad Kolašin, kao sjedište opštine, sa prigradskim naseljima ima oko 6.000 stanovnika. Područje Kolašina naseljavaju uglavnom Rovčani, Moračani, Vasojevići, Uskoci i doseljenici iz raznih krajeva. Po popisu iѕ 2003. godine 50,50% stanovništva se izjasnilo kao Crnogorci, 45% kao Srbi.

fd0af99311ac360b7b5f638fa1f49aaf1f8c7db8